Δρ. Μιχάλης Τζούμπας

D.D.S., Dipl Ortho, PhD

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ / ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Eιδικευθείς στο Παν/μιο της Βόννης, Γερμανία
Διδάκτωρ Παν/μίου Rheinische Friedrich-Wilhelms, Βόννη Γερμανίας

Οδοντοφατνιακή τραυματολογία

Η οδοντοφατνιακή τραυματολογία ασχολείται με τα τραύματα των δοντιών και των φατνιακών αποφύσεων. Ο τραυματισμός στην περιοχή των δοντιών και των παρακείμενων μορίων είναι ένα συχνό φαινόμενο και συμβαίνει συχνότερα στα παιδιά και στους αθλούμενους και αφορά κυρίως τα πρόσθια δόντια της άνω γνάθου.

Η απώλεια ενός η περισσοτέρων δοντιών έχει δυσάρεστες ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες για τον ασθενή. Η αποκατάσταση απολεσθέντων δοντιών είναι ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες πολύ δύσκολη και καθώς σε αυτές τις ηλικίες οι γνάθοι αναπτύσσονται ακόμη, αν δεν υπάρξει η σωστή αντιμετώπιση, συνήθως μετεμφύτευση δοντιών, τότε εκτός από την έλλειψη δοντιών παρουσιάζεται και μεγάλη έλλειψη οστού.

Επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, συνιστάται σε άτομα υψηλού κινδύνου να φοράνε προστατευτικά μασελακια ειδικά κατασκευασμένα από οδοντοτεχνίτη. Ακόμα και αν συμβεί ένας οδοντικός τραυματισμός ο ασθενής θα πρέπει, αφού συλλέξει τα τμήματα ή και τα δόντια που πιθανώς πέσουν κάτω, να τα τοποθετήσει στο ειδικό κουτί διάσωσης δοντιών (Dentosafe®). Το κουτί περιέχει ειδικό υγρό μέσα στο οποίο διατηρούνται ζωντανά τα κύτταρα των δοντιών για 48 ώρες. Το κουτί αυτό μπορείτε να το προμηθευτείτε από  επιλεγμένα φαρμακεία.

Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί το χειρουργό το συντομότερο δυνατό, ώστε να γίνουν άμεσα οι κατάλληλοι χειρουργικοί χειρισμοί  αναφύτευσης για την αποκατάσταση των δοντιών. Σε περίπτωση απουσίας του κουτιού διάσωσης ο ασθενής μπορεί να τοποθετήσει το εκγομφωμένο  δόντι ή τμήματα του σε άπαχο γάλα ή πετσέτα βρεγμένη με φυσιολογικό ορό. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτήν την περίπτωση μειώνεται η πρόγνωση των τραυματισμένων δοντιών.  Απαιτείται προσοχή στις ρίζες των δοντιών, οι οποίες δεν πρέπει να αγγιχθούν.

Το χαμόγελό σας είναι σημαντικό για εμάς!

NEWSLETTER - Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγγραφείτε και ενημερωθείτε άμεσα στο email σας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Πέραν της άρτιας εφαρμογής των μεθόδων και τεχνικών της σύγχρονης ορθοδοντικής & στοματικής χειρουργικής,
βασικός μας σκοπός είναι πάντοτε η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών μας.

Δρ. Μιχάλης Τζούμπας

D.D.S., Dipl Ortho, PhD
Ειδικός Ορθοδοντικός / Στοματικός Χειρουργός,
Ειδικευθείς στο Παν/μιο της Βόννης, Γερμανία
Διδάκτωρ Παν/μίου Rheinische Friedrich-Wilhelms, Βόννη Γερμανίας

Διεύθυνση: Λ. Κουντουριώτου 127, Ρέθυμνο TK 74100
Τηλέφωνο: 2831 102555

Email: michalis.tzoumpas@gmail.com

ωράριο τηλεφωνικής επικοινωνίας Ωράριο τηλεφωνικής επικοινωνίας
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 21:00
Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού
Επιλέξτε τον τρόπο που θα επικοινωνήστε μαζί μας