Οδοντοφατνιακή τραυματολογία
Η οδοντοφατνιακή τραυματολογία ασχολείται με τα τραύματα των δοντιών και των φατνιακών αποφύσεων. Ο τραυματισμός στην περιοχή των δοντιών και των παρακείμενων μορίων είναι ένα συχνό φαινόμενο και συμβαίνει συχνότερα στα παιδιά και στους αθλούμενους και αφορά κυρίως τα πρόσθια δόντια της άνω γνάθου.
Η απώλεια ενός η περισσοτέρων δοντιών έχει δυσάρεστες ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες για τον ασθενή. Η αποκατάσταση απολεσθέντων δοντιών είναι ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες πολύ δύσκολη και καθώς σε αυτές τις ηλικίες οι γνάθοι αναπτύσσονται ακόμη, αν δεν υπάρξει η σωστή αντιμετώπιση, συνήθως μετεμφύτευση δοντιών, τότε εκτός από την έλλειψη δοντιών παρουσιάζεται και μεγάλη έλλειψη οστού.
Επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, συνιστάται σε άτομα υψηλού κινδύνου να φοράνε προστατευτικά μασελακια ειδικά κατασκευασμένα από οδοντοτεχνίτη. Ακόμα και αν συμβεί ένας οδοντικός τραυματισμός ο ασθενής θα πρέπει, αφού συλλέξει τα τμήματα ή και τα δόντια που πιθανώς πέσουν κάτω, να τα τοποθετήσει στο ειδικό κουτί διάσωσης δοντιών (Dentosafe®). Το κουτί περιέχει ειδικό υγρό μέσα στο οποίο διατηρούνται ζωντανά τα κύτταρα των δοντιών για 48 ώρες. Το κουτί αυτό μπορείτε να το προμηθευτείτε από επιλεγμένα φαρμακεία.
Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί το χειρουργό το συντομότερο δυνατό, ώστε να γίνουν άμεσα οι κατάλληλοι χειρουργικοί χειρισμοί αναφύτευσης για την αποκατάσταση των δοντιών. Σε περίπτωση απουσίας του κουτιού διάσωσης ο ασθενής μπορεί να τοποθετήσει το εκγομφωμένο δόντι ή τμήματα του σε άπαχο γάλα ή πετσέτα βρεγμένη με φυσιολογικό ορό. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτήν την περίπτωση μειώνεται η πρόγνωση των τραυματισμένων δοντιών. Απαιτείται προσοχή στις ρίζες των δοντιών, οι οποίες δεν πρέπει να αγγιχθούν.